Leo Jokisen jääkiekkoperintö

Haukkojen paras puolustaja on saanut vuodesta 1976 lähtien pelatussa Leksa-turnauksessa Leo ”Leksa” Jokisen nimeä kantavan kunniapalkinnon.

Leksa on pelattu keväästä 2009 lähtien tasoturnauksena, joten palkintojen onnellisiksi omistajiksi on päässyt siitä lähtien useampi kuin yksi Haukkojen urhokas kerrallaan.

Näin tapahtuu myös SuperPark Leksassa 2018.

Kunniatehtävän on hoitaneet viime vuosina jo edesmenneen jääkiekkovaikuttajan jälkikasvu. Ennen sitä Leo Jokinen luovutti palkinnon vuosikymmeniä itse. Hänen nukkumisestaan pois tulee keväällä 2018 neljä vuotta.

-Isä sanoi, että hyökkääjät saavat aina kaikki palkinnot, koska he tekevät eniten maaleja. Sen takia tuli palkinto parhaalle puolustajalle, hänen poikansa Jukka Jokinen taustoittaa.

Perimätiedon mukaan ajatus Järvenpäässä järjestettävästä E1-ikäluokan turnauksesta syntyi maaliskuussa 1976, kun silloisen Kiekko-JäPSin sarjakausi päättyi.

Joukkueen valmentajat Erkki Hyvärinen ja Morat Rahmatullah katsoivat haikeina, kun pojat suunnistivat kohti kotejaan.

”Ekin” päässä syttyi lamppu: yksi turnaus vielä.

Myös alkuaikojen Leksa-turnauksiin erittäin väkevän panoksensa antanut ”Mortsu” oli heti kärppänä juonessa mukana – ja veti vielä ässän hihastaan.

Hän ehdotti, että tapahtuma nimettäisiin silloisen jääkiekkojaoston puheenjohtajan Leo Jokisen mukaan.

Vain kaksi päivää myöhemmin Leksa-turnaus pyöri täyttä häkää.

Sillä nimellä vuosittain E1-ikäluokan voimin Järvenpäässä pelattava maineikas karkelo tunnetaan myös nykyään – ja epäilemättä myös pitkään tulevaisuudessakin.

Leo Jokinen huolehti vuosikymmeniä turnauksen järjestelyistä koko sydämestään.

Mikä häntä eteenpäin kiidättänyt voima paitsi Suomen perinteisimmän jääkiekon junioriturnauksen voimahahmona myös väsymättömänä uurastajana lajin hyvinvoinnin pönkittäjänä Järvenpäässä?

Sitä on moni miettinyt.

Jukka Jokinen pohtii asiaa pitkään. Lopulta hänen arvionsa on yksinkertainen -  ja kaunis.

-Kyllä se on rakkaus lajiin, hän tiivistää.

-Etenkin vanhempana se ja järvenpääläinen jääkiekko olivat hänelle puoli elämää. Isä oli kotoisin Orivedeltä, sieltä Tampereen läheltä, mistä suomalainen jääkiekko aikoinaan lähti nousemaan.

Yksi juttu vielä.

Maineikas junioritapahtuma tunnetaan siis Leksa-turnauksena koko Suomessa.

Kun Leo Jokinen allekirjoitti esimerkiksi joulukorttinsa, niissä luki kansainvälisemmin ”Lexa”.

-Ei hätää: turnauksen nimi on kirjoitettu aina ihan oikein. Lexa oli hänen tapansa kuitata dokumentteja myös työpaikallaan Finnairilla, Jukka Jokinen naurahtaa.

Haukat 2006 kiittää Leo Jokista ja hänen mittaamattoman arvokkaasta työstään paitsi kyseisen ikäluokan myös koko Järvenpään Haukkojen hyväksi!

Haukat 2006 kiittää yhteistyöstä:

 

                                                                                                                                       

Mainostoimisto ideaomena - kotisivut, verkkokaupat, video https://www.fazer.fi/ 

 

 

 

Junioritoimintaa tukemassa Mainostoimisto Ideaomena